Proiect: Platforma Strategiei Naționale de Educație Financiară va fi online în 2021. Care sunt principalele direcții?

Proiect: Platforma Strategiei Naționale de Educație Financiară va fi online în 2021. Care sunt principalele direcții?
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 15/01/2021, 23:09
Actualizat: 16/01/2021, 00:06

Instituțiile statului care supraveghează și reglemetează piețele financiar-bancare și de capital din România,  reprezentanții băncilor și ai Ministerului Educației sunt pe cale să definitiveze o primă formă a Strategiei Naționale de Educație Financiară (SNEF).

Ministerul Educației Naționale, Banca Națională a României (BNR), Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Asociația Română a Băncilor (ARB) au încheiat, în iulie 2018, un acord de colaborare pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea strategiei.

Prevăzută în acordul încheiat în urmă cu doi ani și jumătate, platforma online comună cu materiale informative va fi lansată în cursul acestui an.

Importanța educației financiare a crescut în ultimele două decenii pe măsură ce inovația și globalizarea sporesc diversitatea și complexitatea serviciilor financiare. Aceste evoluții creează responsabilități noi pentru autorități, care trebuie să se asigure că economia și societatea sunt pregătite să facă față noilor provocări”, este mesajul transmis de Banca Națională a în secțiunea dedicată educației financiare de pe site-ul instituției.

„Au fost stabilite premisele elaborării Strategiei Naționale de Educație Financiară și este în lucru o primă formă, fiind luate în calcul și în discuție aspecte de natură legislativă, operațională și posibile modalități de implementare”, au transmis semnatarii acordului, într-un răspuns comun, la solicitarea Gândul.

Până una-alta, în septembrie 2020 a fost lansat FinClub – un program comun de educație financiară destinat tinerilor din învățământului preuniversitar, respectiv elevilor de liceu din clasele X-XII, pasionați de piața financiară. Acesta are drept obiectiv crearea unui club de educație financiară și a cărui activitate se desfășoara sub forma unor întalniri  online bilunare în perioada 1 septembrie 2020 – 1 iunie 2021.

Până în prezent au avut loc 11 întâlniri cu tematici diverse aferente pieței financiare precum dezvoltarea unui business și rolul instrumentelor financiare în succesul unei afaceri, tehnici de negociere și persuasiune, tranzacționarea la BVB, evaziunea fiscală sau cariera în banking.

Principalele prevederi ale acordului încheiat în 2018

Acordul semnat în iulie 2018 stipula  elementele de bază ale acțiunilor recomandate la nivelul grupurilor țintă, precum și principiile definitorii ale acestor acțiuni, pe patru categorii de grupuri-țintă:

  • La nivelul învățământului primar, acordul recomandă includerea disciplinei opționale „Educație financiară” în oferta educațională a unităților de învățământ și sprijinirea predării acesteia, prin inițierea și dezvoltarea unor activități specifice.
  • La nivelul învățământului gimnazial și liceal, semnatarii ȋşi propun să asigure suportul în formarea cadrelor didactice care vor preda disciplina „Educație economico-financiară” pentru clasa a VIII-a, respectiv să susțină prezentări ȋn faţa elevilor, pe teme specifice educației financiare.
  • La nivel universitar, vor fi diseminate, în cadrul universităților partenere, informații de actualitate privind principalele decizii și evoluții din domeniul financiar. Totodată, vor fi susținute prezentări adresate studenţilor în cadrul unor programe pe teme specifice educației financiare și vor fi realizate proiecte dedicate cadrelor didactice universitare.
  • Pentru adulți, vor fi realizate campanii de informare, dedicate diverselor grupuri-țintă identificate

Printre programele recent lansate de instituțiile partenere pentru adulți se numără programul Wellness Financiar, al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la care au participat peste 2.500 de angajați. Programul este oferit gratuit și cuprinde 18 teme asociate activităților din piețele financiare non-bancare pe care angajatorii le pot alege atât în funcție de cerințele de instruire ale angajaților, cât și de nevoile de dezvoltare ale acestora.

În martie 2018, 21 de entități public-private au lansat Manualul practic pentru utilizatorul de servicii financiare care este disponibil pe site-ul dedicat lansat de Asociaţia Română a Băncilor.

Cât sunt de educați financiar românii

Conform unui studiu de notorietate Standard & Poor’s, publicat în anul 2014, gradul de educație financiară în România era la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Astfel, România a obținut un scor de 22%, față de 52%, media Uniunii Europene, și față de 71% în Danemarca și Suedia. Germania a obținut un scor de 66%, iar Marea Britanie, de 67%.

Un alt studiu, mai recent ,privind educația financiară a adulților, dat publicității în 2020, a fost realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pe baza datelor și sondajelor din 26 de țări și economii (dintre care 12 state membre OECD). Conform raportului OECD, scorul obținut de adulții România privind nivelul de educație financiară a fost de 11,2 (din 21 posibile), plasându-se sub media de 12,7 la nivelul tuturor statelor și economiilor analizate.

Cu acest scor, România este pe penultimul loc al clasamentului, după Italia (scor de 11,1). Un scor identic a fost obținut și de respondenții din Columbia. Cel mai mare scor a fost obținut din adulții din Hong Kong, China (14,8), urmați de cei din Slovenia (14,7) și Austria (14,4). De menționat că datele din Franța, Malta și Thailanda nu au fost complete și nu se regăsesc în clasament.

Obiectivul Strategiei de Educație Financiară este, conform instituțiilor semnatare, îmbunătățirea nivelului de educație financiară în rândul elevilor și adulților din România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!